Jestliže chcete skutečně svému zdraví prospět, musíte tělo zásobovat živinami. To se nedá ošidit, a když tento fakt opomíjíte dlouhou dobu, organismus čerpá ze svých rezerv. Jakmile je vyčerpá, nastává kolaps v podobě nemoci. Nemoc je vždy upozorněním na to, že něco provádíte špatně, je třeba se na ni dívat jako na pomocníka, který nám napovídá, abychom něco změnili. Bohužel většina lidí stále považuje choroby za zlý osud, jejich řešení odkládá nebo je přenechá pouze odborníkům, přitom jsou dostatečným zdrojem poučení pro každého z nás.
Melasa
Jedním z vynikajících zdrojů živin je melasa, vzniká paradoxně jako odpadní produkt při výrobě bílého cukru, přitom by to mělo být naopak. Bílý cukr totiž neobsahuje téměř vůbec žádné živiny , je jen prázdnou kalorickou bombou, která o živiny okrádá naše tělo. Konzistence melasy připomíná hustý sirup tmavě hnědé barvy, má velmi zvláštní chuť, ale podstatné je, že v sobě ukrývá vitamíny skupiny B, cenné minerály a stopové prvky. Je jedním z nejcennějších zdrojů sladidel, která by měla v našich domácnostech plně nahradit zmiňovaný bílý „jed“.
Slad
Když se řekne slad, zřejmě vás napadne pivo. Slady lze však využít i jinak, mohou nahradit klasický cukr a poslouží k oslazení nápojů, ale i jídel, např. sladkých dezertů, pudinků a zmrzlin. Na trhu je jich dostatek, např. z ječmene, jáhel, rýže nebo kukuřice. Sladí sice o něco méně než cukr, ale jsou rozhodně zdravější, obsahují podobné látky jako melasa, i když v nižších koncentracích.
Med
Jistou alternativou je i med, jestliže ovšem nejste na něj alergičtí. Bohužel k jeho syntéze používají včelaři v mnoha případech bílý cukr, a tak je zčásti znehodnocen, čímž zároveň trpí i včelstvo. Ale k občasnému využívání je vhodný. Mnohem kvalitnější včelí produkty jsou ovšem propolis a mateří kašička, ta však nelze považovat za sladidla.
Categories: Nezařazené