Černý čaj. To je prostě nepostradatelná klasika, která má svou bohatou historii a bude si ji psát ještě nejspíše hodně dlouho, protože jen tak z módy nevyjde. Jak to ale všechno vlastně začalo, jak poznat, že jedná o skutečně kvalitní produkt, jaká je tradice čaje o páté, co jste o něm možná ani netušili a má nějaké pozitivní účinky na naše zdraví? Odpovědi na všechny tyto otázky, které napadají jistě nejednoho z nás, si hned odpovíme.
Nyní tedy na malý skok do historie. Jak jistě tušíte zemí čaje je ta samá země, kde vznikl porcelán, který je s čajem úzce spjatý. Ano, jedná se o Čínu. Zde si na něm pochutnávali již staří císaři. Čaj byl samozřejmě výsadou pouze vyšších vrstev a s ním poklidný rituál při konzumaci rovněž.
Za úplnou klasiku mezi černými čaji se ovšem považuje odrůda, která pochází z jiné části světa. Jedná se o tradiční černý cejlonský čaj, který pochází z kouzelné Srí Lanky. Proč tedy název cejlonský? Vysvětlení je naprosto jednoduché: tento ostrovní stát se kdysi označoval jednoduše jako Cejlon. Nejlepší lístky z nejlepších najdeme na úpatích hor, kde se sběrači nedostanou jiným způsobem než pěšky. Lístky jsou sbírány vlastnoručně a jedná se tak o velice náročnou práci, kterou zde zastávají především ženy. Ty rozhodně ale nezahálí a každý den nasbírají neuvěřitelných 20 kilogramů čajových lístků, které následně podléhají oxidaci, aby se mohly považovat za černý čaj. Kdyby k tomuto procesu nedošlo, jednalo by se o čaj zelený.
Nabízí se nám ještě jedna významná otázka, která se pojí s historickými fakty. Jak je možné, že se čaj pocházející ze Srí Lanky, stal tak oblíbeným ve Velké Británii? Srí Lanka se totiž stala významnou kolonií Spojeného království. Britové si tak z ostrova odváželi nejen tento lahodný čaj, ale také například skořici anebo kávu. Tato kolonie a její produkty tak mohly dát za vznik populární tradici čaje o páté.
Vše začalo roku 1840 u vévodkyně, která přišla s nápadem zavedení odpolední svačinky, protože přestávky mezi jídly byly moc dlouhé. Na svačinku se tak nejčastěji podávala malá sladká jídla, k nimž skvěle ladil právě čaj. Netrvalo tak dlouho a tato tradice se rozšířila mezi dalšími ženami. Dodnes se jedná o velice důležitou tradici, kterou většina Britů s radostí dodržují.
Nápad to byl jistě nápaditý, protože právě černý čaj dodává díky obsahu kofeinu potřebnou energii, zlepšuje naši soustředěnost, podporuje dobrou náladu, zlepšuje obranyschopnost našeho organismu a snižuje hladinu nezdravého cholesterolu.
Categories: Nákupy