Rybíz je jeden z nejzdravějších druhů ovoce, který bychom si mohli dopřát po celý rok. Buď jako čerstvý, např. v podobě ovocných koktejlů nebo zmrzlinových pohárů, nebo jako přídavek k různým pokrmům.
Koláč nebo marmeláda
Organické kyseliny v rybízových kuličkách jsou nesmírně zdravé, ale přiznejme si, že si na samotných čerstvých plodech příliš nepochutnáme. Výjimkou jsou snad jen kuličky černého rybízu, který je v dozrálé formě poměrně sladký. Proto jej naši předkové využívali i jinak – tepelně zpracovaný.
Nejpopulárnější je v letním období rybízový koláč. Pokud máte možnost opatřit si čerstvý zralý rybíz, je to opravdu velký dar, a můžete si na něm pochutnat ve formě koláče s drobenkou. Právě tam vynikne jeho svérázná chuť, která se dá stěží k něčemu přirovnat. Proto patří rybízové a švestkové koláče s mákem k těm nejoblíbenějším.
Existuje ovšem možnost, jak rybíz využít i v zimě, a tou je rybízová marmeláda. Ta je vynikající např. na palačinkách či lívancích. Lívance patří do receptury staročeské kuchyně a naši předkové je vyráběli zdravější, než známe dnes. Máme pro vás tip, jak si na nich pochutnat a zařadit je mezi zdravé pochoutky:
Základ lívanců tvoří hladká pšeničná mouka a tu si můžete snadno opatřit z celozrnné pšenice špaldy, anebo si pšenici umlít v ručním mlýnku, mlýnky jsou běžně dostupné v internetových obchodech. Mouku, v množství 180 gramů, smícháte s kypřicím práškem do pečiva a špetkou kvalitní, např. himálajské soli. Do této směsi přidáte dvě lžíce třtinového cukru (nejlépe hnědého, např. Cassonada). Nakonec přidáte jedno vejce, tři lžíce panenského, za studena lisovaného olivového oleje a 220 ml mléka. Mléko může být i kozí – to je dle mínění některých výživových poradců i zdravější.
Lívanečky smažíte na rozpáleném olivovém oleji a podáváte je s rybízovou marmeládou v BIO kvalitě a kysanou smetanou. Můžete je dochutit i skořicí.
Categories: Nezařazené